Ankara’da neler oluyor: Devlet krizi mi, maaş krizi mi?
ANKARA– Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararını uymayarak Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunarak büyük tartışma yarattı.
Muhalefet partileri “Yargı darbesi”, “devlet krizi” gibi açıklamalar yaparken, avukatlar da “anayasal düzeni değiştirme girişimi” yönünde sert yorumlarda bulundu.
“Son yılların en büyük devlet krizi” olarak nitelendirilen karar, yargı nezdinde “büyük bir çatışma” olarak yorumlanırken, bu durumun ortaya çıkmasının hukuki ilişkilerin yanı sıra “mali unsur” olduğu da iddia edildi. kamera ARKASI.
İktidar ve muhalefet partilerinden çok sayıda milletvekili, bu kararda Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına ilişkin düzenlemeyi geçen ay iptal etmesinin de etkili olduğunu savunuyor.
Anayasa Mahkemesi, 12 Ekim’deki kararıyla, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına birinci sınıf hakim ve savcılardan daha fazla zam yapılmasını öngören hukuki kararı iptal etti. İptal kararı, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Ne oldu?
30 Mart 2023 tarihinde TBMM’den geçen kanuna yüksek hakimler için ek zam oranlarına ilişkin unsur eklendi. Danıştay ve Yargıtay üyelerine ilave zam getiren düzenlemeyle üyelerin maaşları, Yargıtay ve Danıştay üyeleri ile Anayasa Mahkemesi üyeleri eşitlendi. Ancak düzenleme “anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu” gerekçesiyle yargıya taşındı. Yargıtay itirazı haklı bularak düzenlemenin iptaline karar verdi. Böylece Yargıtay ve Danıştay üyesi hakimlerin maaşlarını Anayasa Mahkemesi üyesi hakimlerin seviyesine yükselten düzenleme hayata geçirilmedi. (DUVAR)