Haber

Depremde ağır hasar gören tarihi kilise restore ediliyor

Depremde ağır hasar gören tarihi kilise restore ediliyor

Çelik donatılarla asılan 323 yıllık kilisede onarım sürüyor

ADIYAMAN – Adıyaman’da 6 Şubat depreminde ağır hasar gören tarihi Mor Peter ve Mor Paul Kilisesi’nde kapsamlı onarım yapılıyor.

Süryani Kadim Metropoliti olan Adıyaman Mor Peter ve Mor Paul Kilisesi, 6 Şubat depreminde hasar gördü. 1701 yılında inşa edilen ve çeşitli dönemlerde onarım gören tarihi kilise, 2001 yılında ibadete açıldı. Halen Süryani antik topluluğuna hizmet veren Adıyaman Mor Peter ve Mor Paul Kilisesi, 6 Şubat depremi sonrasında ibadete kapatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, lazer belgeleme işlemini gerçekleştirerek kapsamlı onarım çalışmalarına başladı. Düşen taşların ayıklanmasının ardından yapı tam çelik ekipmanlarla asıldı. Onarım kapsamında binanın üst yapısında bulunan betonarme kaplamanın kaldırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Binanın rölöve projesi çizilerek Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayına sunuldu.

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, “Adıyaman’da ilk kez 1701 yılında inşa edilen, daha sonra 1885 ve 1905 yıllarında onarılan Mor Petrus Mor Paul Kilisesi’ndeyiz. Bu yapı, yangın nedeniyle ağır hasar görmüş tarihi bir vakıf yapısıdır. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem. Bu depremin ardından öncelikle lazer tarama formülü ile binanın belgeleme süreci tamamlandı, ardından yüklenici firma ile güvenlik tedbirleri alınarak şantiye alanı oluşturuldu. Sonraki aşamada , bu yapıda meydana gelen dökülen taşların ayıklanıp ayrıştırılması işlemi tamamlandı.Daha sonra yapıya zarar verdiğini düşündüğümüz üst kısım tamamlandı.Betonarme örtünün kaldırılmasına yönelik çalışma başlatıldı.Bu çalışmalar için askı sistemi uygulandı. Yapının özelliklerinin korunması için bir işleme ihtiyaç duyuldu.Yapı tamamen çelik malzemelerle askılama işine alındı.Bu sürecin ardından malzeme analiz çalışmalarına başlandı. Malzeme analiz çalışmaları devam etmektedir. Binanın rölöve projesi çizildi. Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayına sunuldu. Tüm çalışmalarımızda olduğu gibi bu eserimizi de en kısa sürede en güvenli şekilde ibadete açmanın gayreti içerisindeyiz. “Adıyaman’daki tüm eserlerimiz gibi bu eserimiz de en kısa sürede aslına uygun olarak canlandırılacaktır” dedi.

ermenek-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu