“Hindistan petrol tüketiminde lider olacak”
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Hindistan’ın 2030 yılına kadar petrol tüketimindeki artışın ana itici gücü olacağını tahmin ediyor.
Kurum, Goa’da düzenlenen Hindistan Güç Haftası çerçevesinde yayınladığı raporda, ülke genelindeki petrol talebinin on yıl sonunda günde 1,2 milyon varil artarak 6,6 milyon varile çıkacağını söyledi.
Hindistan şu anda üçüncü büyük petrol ithalatçısıdır.
IEA raporu, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla ilgi gösterilmesine rağmen, Güney Asya ülkesinin dünya ham petrol talebinin seyri açısından artan önemini güçlendirdiğini gösterdi.
Dünyanın en kalabalık ülkesinde ekonomi hızla büyürken, petrolden demir cevherine kadar emtia tüketimi de artıyor.
Bu bağlamda Hindistan, rafineri atağı başlatarak sektörü diğer yerlerde gerileme döneminde canlandırmaya başladı. Başbakan Narendra Modi Salı günü Goa’da düzenlenen toplantıda hükümetin gelecek yıl bütçesinde planlanan altyapı harcamalarının büyük bir kısmını enerji sektörüne ayıracağını söyledi.
2030’da zirve tüketim beklentisi
IEA, Ekim ayında yaptığı değerlendirmede, küresel petrol talebinin bu 10 yılda zirveye ulaşacağını ve daha sonra uzun yıllar sürecek bir platoya gireceğini iddia etmişti. Yakın zamanda ajansın genel müdürü Fatih Birol, Çin’deki yavaşlamayı ve temiz enerjiye geçişi gerekçe göstererek dünya tüketiminin 2030’dan önce zirveye ulaşacağını söyledi.
IEA, Hindistan’ın öngörülen toplam büyümesinin günlük 500 bin varilinin sanayi ve tarımda kullanılan bir yakıt olan dizelden kaynaklanacağını söyledi. Diğer ürünlerin yanı sıra benzine olan talep artan elektrikli araç satışları nedeniyle kısıtlanacak olsa da jet yakıtı güçlü bir şekilde büyüyecek.
IEA, yerli üretim düştükçe Hindistan’ın artan ham petrol talebinin ithalat yoluyla giderek daha fazla karşılanması gerekeceğini söyledi.
Aynı zamanda, ürün ihracatının bu on yılın ortasında günde 1,4 milyon varile ulaşması, ardından 2030 yılına kadar günde 1,2 milyon varile düşmesi bekleniyor.
Şu anda Hindistan ham petrolünün çoğunu OPEC+ ülkelerinden ithal ederken, Rusya, Suudi Arabistan ve Irak önde gelen nakliyeciler arasında yer alıyor.
Ayrıca ülke Venezuela, Guyana gibi uzak ülkelerden de daha sınırlı miktarlarda ham petrol satın alıyor.