Haber

Yapımı 26 saat sürer, lezzetine doyum olmaz.

Yapımı 26 saat sürer, lezzetine doyum olmaz.

Sivas’ın Gemerek ilçesinde geleneksel yöntemlerle pişirilen ve yapımı yaklaşık 1 gün süren pancar pekmezinin tadına doyamayacaksınız.

SİVAS – Sivas’ın Gemerek ilçesinde klasik usullerle pişirilen ve yapımı yaklaşık 1 gün süren şeker pancarı pekmezinin tadına doyum olmuyor.

Sivas’ta şeker pancarı sökümünün tamamlanmasıyla pekmez pancarı kazanlarının dibi yandı. Soğuk kış günlerinde içimizi sıcak tutan pekmezin üretimi oldukça zahmetli bir iştir. Grup çalışması gerektiren pekmezin üretimi yaklaşık bir gün sürüyor. Sivas ve çevresinde aralık ayına kadar süren şeker pancarı sökümünde pekmez üretimi için ayrılan pancarların yaprakları saplarından ayrılarak kabukları soyularak yıkanıyor. Çamurdan arındırılan şeker pancarı, büyük bakır kazanlara konulan suda pişirilir. Odun ateşinde yaklaşık 6 saat kaynatılan pancarın tamamı daha sonra ezilerek posasından elde edilmelidir. Süzülen şıra kazanlarda 12 saat daha kaynatılır. Pekmez köpüğünden alınarak kovalara aktarılır. Daha sonra süzülür ve beklemeye alınır.

Büyük bir emekle hazırlanan şeker pancarı pekmezi, içerdiği A, B, C vitaminleri ve mineraller sayesinde kış aylarının vazgeçilmez gıdalarından biri olarak tüketilmektedir. Demir, magnezyum ve potasyum açısından da güçlü bir besin olan şeker pancarı pekmezi, vücudu sıcak tutması, tansiyonu düşürmesi ve grip enfeksiyonlarına karşı koruyucu olmasıyla biliniyor.

Gemerek Alikemal Efendi Mahalle Muhtarı Kemal Pekyürek, ürettikleri pancar pekmezinin tamamen organik olduğunu belirterek, “Toplanan pancarlar öncelikle güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra rendelenir. Daha sonra büyük bakır kazanlarda kaynatılır. en az 6 saat.kaynattıktan sonra pancar şırayı bırakıyor.suyu alıyoruz.tekrar en az 12 saat suda kaynatılıyor.kaynattıktan sonra tüketilen su konsantre hale geliyor ve sonunda pekmez olarak kalıyor.organik.orada İçinde katkı maddesi yok.Yiyen bilir.Yoğurtla yenildiğinde daha lezzetli oluyor.Gemerek ve köylerine özel bir yemek.’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu